nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ha ma csak egyetlen cikket olvas el az év szaváról, mindenképp ez legyen az!
Az év mondattani szerkezete

A szavakkal igazságtalanul többet foglalkozunk, mint a mondattani szerkezetekkel, pedig azok is jellemezhetnek egy-egy kort.

nyest.hu | 2014. december 16.
|  

Év végén sokan sokféleképpen összegeznek. Milyen is volt 2014? Mi is történt idén? Mire érdemes mindebből emlékezni? A nyelvi változás ütőerét vénaszkennerrel vizsgáló nyelvstratégák nemrégiben közzétették a 2014-es év szavait, amivel kapcsolatosan már jó néhány problémát megemlítettünk. Akkor azonban nem tértünk ki részletesen arra, hogy miért éppen a szavakat szeretjük így összegzésképpen...

Szómánia

szó nyelvészeti szempontból elég nehezen meghatározható fogalom, mert nagyon pontatlan, hogy mit is nevezhetünk egy szónak: egy szótári tövet és a jelentéseit vagy a lehetséges használatait, vagy egy szóalakot és a hozzá tartozó jelentéseket, használatokat? Mettől meddig tart egy szó? Honnan tudjuk megállapítani a szavak határait? A nyelvészeknek ezek a kérdések okozhatnak álmatlan éjszakákat, de szerencsére nem így van ez a nyelvhasználókkal. A szó talán a legnépszerűbb és leggyakrabban használt nyelvvel kapcsolatos terminus.

A szó első látásra elég kézzelfoghatónak tűnik. Sokan gondolják például, hogy egy nyelvet leginkább a szavai jellemeznek, hogy a nyelvek vagy a nyelvjárások egymástól főképp szókészletükben különböznek. Amikor nyelvet kezdünk tanulni, először gyakran a szavakra vagyunk kíváncsiak. A nyelvi változással kapcsolatosan is kitüntetett jelentőséget szoktak tulajdonítani a szavaknak: „kiszorítják az angol szavak a magyar szavakat”, „kikopnak szép régi szavaink a beszédünkből”, „rövidítjük, becézgetjük a szavakat, így már csak gügyögni tudunk”, ebbe a sorba illeszkedik az év szavának a megválasztása is...

Melyik szó jellemzi legjobban az adott évet? Ez, szigorú értelemben véve a nyelvészetet, egyáltalán nem nyelvészeti kérdés. Érdekes lehet viszont kulturális szempontból: elmondhat valamit a technikai, társadalmi, politikai változásokról. Bár az nincs definiálva, hogy az év szavának az adott évben kell-e elterjednie, vagy abban az évben kell megjelennie, vagy abban az évben az egyik leggyakrabban használtnak kell lennie stb. És az is igaz, hogy általában nem egy lista szokott születni ezekből.

Az idei lista pedig – mondjuk ki – különösképpen bénára sikeredett. Nekirugaszkodó vállalkozás? Punnyad? Messzeringó gyermekkor? Akkor már inkább a vénaszkenner!  – Pedig szerintünk volt ebben az évben olyan nyelvi lelemény, amit tényleg 2014 hozott meg és terjesztett el. Csak éppen nem egy szó, hanem egy egész mondattani konstrukció... A szómánia miatt talán föl sem merül, hogy ez nyerjen egy ilyen versenyen, pedig...

Ha ma csak egyetlen cikket olvas el az év szavával kapcsolatosan, akkor az mindenképp ez legyen!

Ha ma csak egyetlen cikket olvas el a „ha ma csak egyetlen cikket olvas el ....-ről, akkor az mindenképp ez legyen!” szerkezetről, akkor az mindenképp ez legyen!
Ha ma csak egyetlen cikket olvas el a „ha ma csak egyetlen cikket olvas el ....-ről, akkor az mindenképp ez legyen!” szerkezetről, akkor az mindenképp ez legyen!
(Forrás: Wikimedia Commons / xlibber / CC BY 2.0)

Ez a szerkezet (ha ma csak egyet ...-t .... meg, akkor az ez legyen!) tényleg 2014 nyelvi terméke az online, illetve a közösségi médiában. Jól szemlélteti az internetes média változásait: a rengeteg „fontos” megosztott tartalom között tematikusan  kijelöli az igazán fontosat, amit aztán tényleg nem lehet, nem érdemes kihagyni. Majd amikor elkezd terjedni a szerkezet, és minden cikknek ez az ajánlója, akkor hirtelen ironikussá válik, és számos vicces kifordításra ad lehetőséget. Ezt például ma olvastuk a Facebookon:

Ha csak egy tüntetésre akarsz elmenni karácsonyig, ez a kettő legyen az.

Ennyi. Ja, nem: ennyike. – Ja, igen, ez is lehetett volna az év szava!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 Pierre de La Croix 2014. december 17. 19:08

@Pistabátyám: Nem a nyest "választotta" még egyszer írom Önnek, mert én nem is állítottam azt, hogy Ön írta ezt (a nyest ír gúnyosan a Nyelvőr körüli csoportról, amely újnak tekinti - nem a nyest - amivel önmaguknak is ellent mondanak - szintén a nyest hivatkozik rá, tessék csak rákattintani a szép kék betűkre - mivel 2006-ban már egyszer ugyanezt írták róla: itt van az a nyestes cikk, amelyre ez a cikk hivatkozik - pontosabban ennek a sorozatnak az első cikke, mert ez a második - és az eredeti idézett Nyelvőri: www.nyest.hu/hirek/lejart-szavatossaguak-az-ev-szavai

www.c3.hu/~nyelvor/period/1304/130411.pdf

Tehát nem a nyest.hu állítja ilyennek - nem is foglalkozik a punnyad szó elterjedésével - hanem a Nyelvőr és a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda. Mint említettem, tessék nekik írni, nem teleszemetelni a hozzászólásokat itt)

Most komolyan a nyest kötelessége, hogy egy ilyen alapból "elhibádzott" ideológiájú szervezetek minden egyes elemét 10-20 oldalon kritizálja, amikor még önmagukkal szemben sem konzekvensek???

5 Pistabátyám 2014. december 17. 17:27

2. mondat: nem és hanem én

4 Pistabátyám 2014. december 17. 17:26

Kedves Pierre de La Croix! Hol írtam és 2006-ot? Tessék számolni. Csak irányadó számokat írtam. Nagyobbik lányom jövő márciusban 40. Akkor 2006-ban nem lehetett tinédzser. 1985-től 1995-ig igen. Sajnos tényleg nem olvastam figyelmesen, de a bagoly és a veréb esete állt elő. Ön sem olvasott engem figyelmesen. És nem használatban lévőnek tekintem! Használtuk! És ha már így is van - nem a NYEST választott - nem ártott volna Radnótit felemlíteni a cikkben, hogy ezért sem jó a választás! Uff! Én beszéltem!

3 Pierre de La Croix 2014. december 17. 15:17

@Pistabátyám: Legyen szíves még egyszer elolvasni a cikket: A "Punnyad" szót éppen hogy NEM a nyest választotta az év ifjúsági szavának (és arról, hogy milyen régóta van használatban, a Magyar Nyelvőrnek tessen írni, akiktől ered ez a választás, miközben maguk már 2006-ban is használatban lévőnek tekintik). Ez szól az összes többi "félháborodónak" is) Itt a címük:

nyelvor.c3.hu/vissza.htm

Ha ez nem elég, írjanak a nyestnek, hogy érdekli Önöket egy cikk a punnyad szó használatával kapcsolatban.

2 Pistabátyám 2014. december 17. 14:20

A NYEST ennyire tudatlan lenne? Radnótit nem ismeri??? "Nem tudhatom... ...messzeringó gyermekkorom világa..." Ez új szerkezet???

A "punnyad" szót lányaimtól már tinédzser korukban hallottam, ma közelebb vannak a 40-hez, mint a 30-hoz. Sőt! Néha - tőlük tanulva - magam is vetemedtem a szó használatára. Ez az év szava??? És honnan veszi bárki a bátorságot, hogy Radnótit - nyelvileg - bénának nevezze??????????????????????????????????????????????????

A "nekirugaszkodó vállalkozást" én tudom értelmezni. Ha valaki nem, arról én nem tehetek. A "vénaszkenner"-t szövegkörnyezetben - vagy lehet hogy a valóságban is megtekinthető - szeretném látni! Lehet, hogy annak is van értelme. Sőt még az is lehet, hogy egy sikeres elterjedt szó lesz. Szavak keletkeznek és elenyésznek. Ki használja ma már az "éleny" szót. /Lám még a helyesírási szofver is hibásnak jelzi. Pedig nyelvújítási szó! / Gyengébbek kedvéért oxigén.

1 Névmásblog 2014. december 16. 09:00

rekurzív is :-)

"Ha ma csak egy, "Ha ma csak egy..." kezdetű Facebook-posztban reklámozott galériát kattint végig a világ legnagyobb barlangjáról, akkor ebben a posztban reklámozott legyen az!"

(forrás: www.facebook.com/IndexTech/posts/405046362971145 )

Információ
X