nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az ausztrál média kiáll a WikiLeaks alapítója mellett

Az ausztrál médiavállalatok kiálltak kedden a WikiLeaks alapítója mellett, s arra figyelmeztettek, hogy határozottan ellenzik az oknyomozó portál perbefogását vagy kiadványainak betiltását.

MTI | 2010. december 14.
|  

Az ausztrál újságok és tévétársaságok vezetői nyílt levélben ítélték el az ausztrál vezetők „mélységesen nyugtalanító" reagálását arra, hogy az ausztrál születésű Assange honlapja az interneten titkos diplomáciai iratokat tett közzé. Szerintük a WikiLeaks „a média része", s nincs bizonyíték arra, hogy a diplomáciai levelek közzététele veszélybe sodorja az ország nemzetbiztonságát vagy egyes személyek biztonságát, s hogy Assange vagy akár a WikiLeaks megsértette volna az ausztrál törvényeket.

Julia Gillard ausztrál miniszterelnök korábban felelőtlenséggel vádolta Assange-t, honlapját pedig törvénytelennek nevezte. Kormánya egy ideig fontolgatta Assange útlevelének bevonását.

A WikiLeaks elhallgatatása, a portál kiszivárogtatásainak a nyilvánosságra hozói elleni fenyegetések komoly veszélyt jelentenek a demokráciára, amely egyebek mellett a szabad és szókimondó sajtó pillérein nyugszik – vélik a nyílt levél szerzői.

A diplomáciai táviratok publikálása valóban példa nélkül álló, de a WikiLeaks azt tette, amit a sajtó régóta tesz: a nyilvánosság elé tárja azokat az információkat, amelyeket a kormányok jobb szeretnének titokban tartani – áll a dokumentumban, amely végezetül megjegyzi: a WikiLeaks, ha követett is el hibákat, lehetővé tette, hogy az emberek megismerjék korunk legbonyolultabb külpolitikai kérdéseiről alkotott washingtoni gondolatokat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X