nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az arab mint veszélyeztetett nyelv

A Perzsa-öböl gazdag kis arab országaiban egyre inkább háttérbe szorulóban van az arab nyelv. Többen lépéseket fontolgatnak.

nyest.hu | 2010. február 26.
|  

Veszélyeztetett nyelv-e az arab? A kérdésre a válasz egyértelmű nem, ha az arabra mint több száz millió ember anyanyelvére gondolunk. Ám a Perzsa-öböl gazdag kis arab országaiban – főleg Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben – a vendégmunkások magas száma miatt egyre inkább háttérbe szorul az arab. Az Egyesült Arab Emirátusokban például az arab csak a harmadik leggyakoribb beszélt nyelv az angol és a hindi/urdu után – számol be a Minn Post.

Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben a lakosság 80 százalékát külföldi vendégmunkások képezik, akiknek a háromnegyede – azaz az összlakosság 60%-a – nem arab anyanyelvű. A térség többi kis országában – Bahreinben, Ománban és Kuvaitban – az arab még tartja magát többségi nyelvként.

A térség legkozmopolitább városában, Dubaiban ugyan arab-angol kétnyelvűek a feliratok, tiszta arabot mégis igen ritkán hallani az utcán. A térség egyetemein is egyre jellemzőbben angolul folyik az oktatás. Jól jelzi ezt, hogy Dubai presztízsegyetemére tavaly mindössze öten jelentkeztek arab irodalmat tanulni. Az arab nyelv háttérbe szorulásának egyik következménye, hogy egyre többen fontolgatják, szigorú nyelvtörvényekkel kellene megvédeni a nyelv életképességét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X