nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Arab helyett angol lesz az oktatás nyelve

Dél-Szudán a nyáron vált függetlenné, és már meg is változtatták a közoktatás nyelvét arabról angolra.

nyest.hu | 2011. október 28.
|  

Dél-Szudán jelenleg a legfiatalabb ország, és mostani döntésével is azt jelzi, mindent megtesz, hogy újradefiniálja kulturális kötődéseit és minél jobban eltávolodjon északi szomszédjától, Szudántól, melynek korábban önszántán kívül volt része.

Angol gyarmatként két különböző tartományt képezett a két terüelt, mert Dél-Szudán kulturális sosem volt arab anyanyelvű – és úgy látszik, fél évszázad alatt sem vált azzá. A két tartomány 1947-es összevonása után is délen az angol maradt az oktatás nyelve, egészen 1989-ig.

Bár nem lehet teljesen az elmúlt két évtized arab nyelvű közoktatására fogni – a szinte folyamatos polgárháború is nagyban hozzájárult – de az új ország lakosságának jelenleg mindössze 16 százaléka tud írni-olvasni.

Ahogy az Dél-Szudánról szóló előző írásunkban is említettük, az országban több mint hatvan különböző nyelvet beszélnek. Az etnikai konfliktusok elkerülésének érdekében az új ország az angolt választotta meg hivatalos nyelvének, és mostantól már az oktatás nyelve is az angol lesz.

A jövőre nézve Dél-Szudán szeretné folytatni a megkezdett kulturális irányváltását. Az új közoktatás a környező kelet-afrikai országokhoz igazítja tantervét. Az oktatási átállás tervezetten három évig fog tartani, és idővel a déli szomszédok hivatalos nyelvének, a szuahélinek a bevezetését is igérik. Az ország jelenlegi 18 ezer tanárja közül már most is sok kenyai vagy ugandai származású, és 7 ezer tanárt terveznek kiképezni az angol nyelvű oktatásra.

Az országban pár éve még a gyerekek 64 százaléka egyáltalán nem járt iskolába, és az elmúlt hat évben pedig majdnem megötszöröződött az kisiskolások száma. Úgy is fogalmazhatunk, hogy nem a nyelvi átállás lesz az oktatásügy egyetlen kihívása.

Forrás

AFP: S.Sudan moves to end Arabic schooling

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szalakóta 2011. november 7. 14:12

Hogyan fogják azok a gyerekek folytatni a tanulmányaikat, akik eddig arab nyelven tanultak, és semmit sem tudnak angolul? Talán visszaküldik őket az első osztályba?

Információ
X