nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Angolóra madaraknak

Szökött madarak dúlják fel az ausztráliai erdőket: vadon élő társaiknak adnak angolórákat. Szemtanúk szerint az órák anyaga gyakran a káromkodás. Szakértők azt mondják, ha nem is túl gyakori, hogy vadon élő madarak angolul csicseregjenek, azért nem most fordul elő először.

nyest.hu | 2011. szeptember 28.
|  

Jaynia Sladek ornitológus szerint vannak madarak, amelyek utánzónak születnek: lépesek elsajátítani új hangokat hallás után. A háziasított madarak pedig leginkább az emberi nyelvet hallják, így ezt utánozzák. Nyelvtudásuk akkor sem vész el, ha már nem hallanak többé emberi beszédet, így vadon élő társaiknak még emberül, esetünkben angolul csiripelnek. Jönnek aztán az újszülött papagájok, ők is elsajátítanak ebből valamit, végül egy erdőnyi madár fog magas hangon, tört angolsággal vijjogni.

Szem- és fültanúk szerint a leggyakrabban szitkok és káromkodások repkednek a madarak ausztráliai felségterületére tévedők felé. A káromkodás jellemző a „beszélő” madarakra, valamiért ugyanis viccesnek tartjuk, hogy erre tanítgassuk őket. De vigyázat, egy tajvani családnak éppen idén gyűlt meg a baja a törvénnyel szabad szájú madaruk miatt! A mejnó ugyanis szomszédjukat szidalmazta előszeretettel, akárhányszor az kilépett az ajtón. „Ostoba, nagyszájú idióta!” – csiripelte a madár, ami a férfinek komoly lelki gondokat okozott, és végül perre vitte az ügyet. Elegendő bizonyíték hiányában azonban az ügyészség ejtette a vádakat.

Habár a legközismertebb beszélő madarak a papagájok, néhány másik faj is képes utánozni az emberi beszédet. Ilyen a varjú, a holló, a csóka, a seregély és a szajkó is, a legtehetségesebbnek pedig a szürke papagájt és az indiai hegyi mejnót tartják az ornitológusok.

Forrás

The Post Chronicle: Escaped Pet Birds In Australia Teach Wild Birds English

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Szalakóta 2011. október 7. 21:56

Elsőre nevetséges, jobban elgondolkodva azonban ez nyelvi környezetszennyezés. A madarak saját természetes csiripelését felváltja az angol...

1 El Mexicano 2011. szeptember 28. 14:16

Javaslatom: "angolóra", mivel feltételezem, nem arról van szó, hogy angol gyártmányú órákat adnak a madaraknak. :)

Információ
X