nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hagyományos vagy digitális?
Amit a fekete nők jobban tudnak

A fiúkat kevésbé érdekli a szépirodalom, mint a lányokat. A képregények azonban jobban bejönnek nekik. Azt viszont csak a cikkben áruljuk el, hogy a bőrszín hogy függ össze az olvasási szokásokkal.

nyest.hu | 2015. május 27.
|  

A brit lányok és fiúk olvasási szokásai között jelentős különbségeket talált egy 32 ezer tanuló megkérdezésével készített felmérés Nagy-Britanniában. A kutatók az ország több mint 130 iskolájában vettek fel adatokat. Úgy tűnik, a lányok előnyben vannak a fiúkhoz képest, írja összeállításában a The Guardian.

Az érettségi előtt álló korosztályban a lányok több emailt olvasnak és többször látogatják meg a közösségi oldalakat, mint a hasonló korú fiúk. A papír alapú olvasnivalók – főként a képregények és az újságok – viszont a fiúk körében népszerűbbek. Összességében a fiúk kevésbé élvezik az olvasást, mint a lányok, és kevesebbszer is olvasnak a felmérés szerint. A megkérdezett lányok 7, a fiúk 13%-a nyilatkozott úgy, hogy semmilyen örömet nem lel az olvasásban. A gyerekek negyede úgy ítélte meg, a szüleit egyáltalán nem érdekli, hogy olvas-e vagy sem.

A kutatók a válaszadók bőrszínét is rögzítették. A legkevésbé lelkes olvasóknak a fehér fiúk bizonyultak, akiknek közel hatoda egyetlen könyvet sem olvasott a felmérést megelőző hónapban. Ezzel szemben a fekete lányoknak csak a huszada nem olvasott ebben az időszakban. 16%-uk viszont arról számolt be, hogy legalább tíz könyvet elolvasott az elmúlt hónapban. Ebben az ő csoportjuk a listavezető. A versolvasási szokásokról pedig azt találták a kutatók, hogy azok a gyerekek, akik ingyenes ebédre jogosultak az iskolában – tehát akik szegény családban élnek – nagyobb eséllyel olvastak verseket az iskola falain kívül is.

Így szerettethetjük meg az olvasást – Az esti óra. George Hardy olajfestménye, 1877
Így szerettethetjük meg az olvasást – Az esti óra. George Hardy olajfestménye, 1877
(Forrás: Wikimedia Commons / Bonhams / PD)

A szakértők szerint abban, hogy kedvet csináljunk gyermekeknek az olvasáshoz, kulcsszerepe van a szülőknek. Ha rendszeresen olvasunk gyerekünknek, akár még nagyobb korában is, az megszeretteti a könyveket a gyerekekkel. Attól azonban óvnánk a szülőket, hogy napról napra egy egyperces esti mesét olvassanak a gyereküknek., és ezzel le is tudják az olvasásra nevelést.

Forrás

Girls like digital media while boys prefer print, finds study on reading habits

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X