nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Őslakók
Akik nem tartoznak a nemzethez

„Ha egy nemzetállam területén túl sok nemzet él, abból problémák lehetnek” – mit tehetünk e problémák ellen?

nyest.hu | 2014. december 19.
|  

Nemrégiben írtunk arról, hogy a finnországi svéd anyanyelvűek nem finnországi svédeknek, hanem svéd anyanyelvű finneknek tekintik magukat. Ennek alapján gondolhatjuk azt, hogy Észak-Európában az államhoz tartozás, nem pedig az anyanyelv határozza meg döntően a nemzettudatot. Azonban ott sem mindenki gondolkodik így.

Virágozzék egyetlen virág! – a Svédországi Demokraták logója
Virágozzék egyetlen virág! – a Svédországi Demokraták logója
(Forrás: Wikimedia Commons )

Björn Söder, a szélsőjobboldali Svédországi Demokraták pártjának vezetője szerint a számik és a Tornio völgyében élő, – a hol önálló nyelvnek, hol finn nyelvjárásnak tartott – meänkieli anyanyelvűek – írja a finn közmédia, az YLE [üle] honlapja.

Söder úgy véli, a számik ugyan svéd állampolgárok, de nem részei a svéd nemzetnek. Ugyanez érvényes szerinte a meänkieli beszélőire. „Elfogadjuk őket, de ha egy nemzetállam területén túl sok nemzet él, abból problémák lehetnek” – nyilatkozott a párttitkár. (Az valószínűleg nem jutott eszébe, hogy legegyszerűbb lenne úgy elhárítani ezt a – képzelt – veszélyt, hogy ha a kirekesztetteket befogadná a svéd nemzetbe.)

Ahogy az sejthető, a Svédországi „Demokraták” nem csak az őslakossággal szemben kirekesztőek – a bevándorlókkal szemben még inkább. Nem csupán a bevándorlást korlátoznák, de a már Svédországban élő bevándorlók számát is csökkentenék. A  bevándorlóknak akár fizetnének is azért, hogy hagyják el az országot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Austro Slav 2014. december 19. 09:11

Mélysvédek és hígsvédek.

A mélysvédeknek van viking múltuk, a hígsvédeknek meg nincs.

Ezt az eltérő történelmet milyen befogadással lehetne feloldani?

2 Pierre de La Croix 2014. december 19. 09:58

@Austro Slav: A jelenlegi skandináv népek többségének sincsen "viking" gyökere - csak a romantikus nemzeti mítoszok szerint - de ez egyáltalán ne zavarjon. :)

("Viking" ~ tengeri rabló, tolvaj, számkivetett, esetleg "fjordlakó". Először a 12. században, Izlandon említik a sagák pozitív színben - olyan értelemben, hogy olyan vad pl.: egy király a harcban, mint egy viking - előtte minden történet arról szól, hogy a hősök és királyok hogyan harcolnak ellenük és győzik le őket)

3 Krizsa 2014. december 19. 10:12

@Austro Slav: Szerintem: az állam csak akkor (védő és gazdaságilag irányító) felső szervezete a nemzetnek, ha az egynemzetiségű. S ez ritkaság.

Az eltérő történelmet nem kell feloldani - de ismerni és oktatni is (egy országon belül minden nemzetiségét) ajánlatos volna, mert ez a közös megértést segíti elő. De azért nem ez a legfontosabb.

A NEMZET legfontosabb összetartó ereje a közös megértést biztosító közös NYELV.

Mert anélkül semmi nem fogja közösséggé kovácsolni a nemzetet. Minden ezután jön, s minél több, annál jobb.

A nemzetiségek befogadását és együttműködését az állammal, pont a "kínkeserves" esetekben, azok történelmének és sajátos kultúrájának, PLUSZ a jelenbeli életviteli problémáinak ismertetésével a kellene biztosítani - a többség előtt. Főleg akkor, ha az országban levő népesebb "kisebbség" kifejezett elutasításba ütközik (zsidó, cigány). Mert hiába beszél magyarul... többségük még az önazonosságát sem meri felvállalni. EGYSÉGESEN nem meri felvállalni a magyar-zsidó közösség! És aa akár nemzedékek óta magyarrá vált (beilleszkedett) cigány sem.

Mik a zsidóság (hatalmas) értékei, amik miatt soha nem lesz "csak-magyar", "csak-angol", stb? Akármit csinálsz vele, nem lesz neked "egynemzetiségű". Miért? Mert ő tudja azt, amit a környező többség nem tud. Még meg is halhat a "magyar hazáért" (1848), akkor sem lesz soha "csak magyar" - és igaza van.

Mik a be nem olvadt (s erre nem is volt még lehetőségük sem) cigányság ÉRTÉKEI? Fogalmad sincs - habár nekem sincs sok.

Én betennék a magyar közoktatásba csak ÉVENTE, összesen csak néhány zsidó- és cigány-órat, amit felsőfokú műveltségűek tartanának. Hogy ők hogyan látják a kérdést? Igen, erre egyetemen készíteném fel őket, mert akármit nem dumálhatnak össze, ami csak eszükbe jut. De akkor már valamennyire irányítva lennének a "hatalom" által? Persze, de nem baj, várd ki szépen - majd kialakul.

4 Austro Slav 2014. december 19. 10:17

@Pierre de La Croix:

Jó, akkor vikinges múltjuk! :-)

De miért kell megsértődni ezen?

Nekem sincs "honfoglalós" múltam, mert biológiai felmenőim egy része Árpádék bejövetele előtt már itt élt, más része meg nyugati, észak-nyugati irányból érkezett a Kárpát-medencébe. (talán van a családfámon egy besenyő vagy kun ág is, ők meg Árpádék után pár száz évvel érkezhettek! :-)

Felmenőim többsége szláv meg germán volt.

Állampolgárságom: magyar, anyanyelvem: magyar, nemzetiségre nincs szükségem, de ha nagyok feszegetnéd, akkor: szlovák! :-)

(Arra rezonál a lelkem gasztronómiailag)

5 Austro Slav 2014. december 19. 10:18

@Krizsa:

"A NEMZET legfontosabb összetartó ereje a közös megértést biztosító közös NYELV."

Svájc?

6 Austro Slav 2014. december 19. 10:30

Etnikumnak van állama, nemzete, vagy egy nemzetnek, államnak vannak etnikumai?

A Magyar Állam a többségi magyarok szerint főleg a magyar etnikumúak és az itt elő (voltaképpen másodrendű) más etnikumú népesség állama. (akiknek kötelessége beszélni az "államnyelvet", aztán ha van ideje, meg energiája rá, foglalkozhat a biológiai ősei nyelvével is.)

Ilyen felállásban ki szeretne nem magyar lenni?

7 Pierre de La Croix 2014. december 19. 10:34

@Pierre de La Croix: Harcoljunk az elektronikus analfabetizmus ellen!!! Tanítsuk az emotikonok használatát!!! (Lásd: :).) Csak arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy a viking terminus - kivéve ha angolszász szerző vagy, akinek még Nagy Knut is viking - használata kérdéses. Másrészt pedig tudott dolog, hogy a vikingek között voltak számik, finnek stb. népcsoportok is - nem is szólva, hogy keletebbre a bizánciak szólnak egyértelműen szláv vagy elszlávosodott "vikingekről" is, hiszen a szerzők számára a "varég" egyértelműen inkább speciális - pontosabban a szlávokétól eltérő - harcmodort, illetve jellegzetes módon felszerelt harcost. Vagyis a cikkbeli pártelnök alapból ilyen hülye...

Amúgy sértődik a fene, sajnos nem vagyok svéd...

8 Austro Slav 2014. december 19. 10:36

Az én etnikumomnak van pár állama a világon: Szlovákia, Ausztria, de Csehország, Németország is, sőt az USA-ban, Kanadában is magas a velem egy etnikumú emberek aránya!

(Svédországban sem száminak néznének.)

9 Krizsa 2014. december 19. 10:37

@Austro Slav: Sajnálom: a gazdasági alapokat tekintve rossz a véleményem. A pénzfehérítés... kb. 1oo éve annak, hogy nagyon kellett egy ilyen ország a "zűrös" Európában.:-). Svájc területe kicsi, full-hegyes, tehát nem vonzó, hogy bekebelezzék. (Ellentétben pl. a dúsan termő Magyaroszággal.)

S ezen kívül? Egy külső ok, ami véletlenszerűen adott nekik előnyöket, amiről a nagyközösség sem nem tudott, sem nem akart tudni, össze is kovácsolhat. S egy eszesebb demokráciát eredményezett. Egyébként meg feltételezem, hogy a svájciak - a közeli rokonnyelveikkel - egyszerúen megértik egymást.

10 Austro Slav 2014. december 19. 10:40

@Pierre de La Croix:

"Másrészt pedig tudott dolog, hogy a vikingek között voltak számik, finnek stb. népcsoportok is"

Erről nem tudtam.

A szláv (Rusz) és viking kapcsolat megvan. (Olga-Helga)

11 Austro Slav 2014. december 19. 10:49

@Krizsa:

"Egyébként meg feltételezem, hogy a svájciak - a közeli rokonnyelveikkel - egyszerúen megértik egymást."

Mind indoeurópai, de azért az olasz és a francia azért nem érthető kölcsönösen, hiába latin leánynyelvek.

A közös életmód, kultúra sokat segít a megértésben Meg a kölcsönös haszon, a win-win.

Tehát azért értik meg egymást, mert közel ugyanúgy gondolkodnak, csak más nyelveken.

A magyar Alföldön is kitűnően együtt működött az ott élő magyar, szlovák, német minimális közös szókinccsel. Mert alföldiül éltek.

12 Pierre de La Croix 2014. december 19. 10:55

@Austro Slav: Egyszer már vitatkoztam valakivel arról, hogy mindennek oka a túlzottan magyarközpontú történelemoktatásunk. A nemzetközi történelemoktatás az egyetemi szinttől lefelé valahol a béka feneke alatt van. Skandinávia etnikai képe a "viking korban" (régészeti terminológia) nagyon vegyes képet mutatott (szakszóval törzsi, törzsfőnöki-fejedelemségi és korai királyság-képződmények színes kavalkádja volt). Ha érdekel a szakirodalom, akkor a legrelevánsabb és elérhetőbb:

moly.hu/konyvek/eric-christiansen-vikingek (mondjuk van benne pár fordítási hiba, ami a magyar fordító bűne: egy helyen a kölest kukoricának fordítják, a "vörös szarvas" meg gímszarvas)

13 mederi 2014. december 19. 10:59

@Austro Slav:

"Egységes genetikájú"/ "származású" emberek (etnikum) legfeljebb a Csendes-óceán eldugott kis szigetén (talán) élnek..

Hazában (ma állam határokkal), a nemzeti identitás szerintem elsősorban "felvállalás" kérdése (jóban és rosszban).

Ha az egyén felvállalja a hazáját, annak identitását is pozitívan fogadja. Pl. Petőfi felvállalta a magyar identitást is, de "világ szabadságot" hirdetett. (Nem az alá és fölé rendeltség valamikori állapotán "merengett" a magyarokra nézve negatív értelemben. Persze fordított gondolkodás is van, ami szerintem szintén ellentéteket szül, és káros.)

-Hallottam a TV-ben nyilatkozni olyan svédet, akinek a megjelenése fekete-afro volt. Lehet "megbotránkozni", de szerintem káros és fölösleges. Ő vállalta svédségét (talán ott is született Svédországban), kérdés, hogy a "befogadó" ország is felvállalta-e minden hátsógondolat (és szándék) nélkül..

-Szerintem a fentiek alapján értelmezhetetlen a kérdésed, hogy "Etnikumnak van állama, nemzete, vagy egy nemzetnek, államnak vannak etnikumai?".. :)

14 Pierre de La Croix 2014. december 19. 11:02

@Pierre de La Croix: Amúgy ha érdekel, nézd meg a 113-as oldal térképét (szerencsére megtalálható az Interneten):

books.google.hu/books?id=viU8FoYuEUQC&pg...christiansen&f=false

15 mederi 2014. december 19. 11:09

@mederi:

Szerintem az "anyaországról" leszakított, vagy azzal rendelkező részek "etnikuma" valóban speciális, mert két, vagy egy hazát lehet választania.. Megfelelni az "előírásoknak" (amik nem mindig szolgálják megmaradása érdekeit), mindenképpen kell abban az országban ahol él..

16 Austro Slav 2014. december 19. 11:10

@mederi:

"Ha az egyén felvállalja a hazáját, annak identitását is pozitívan fogadja"

Különbséget kell tenni eredetmondák és tudományos tények között.

A 19.sz-i nemzetiromantikus példát számomra inkább ellenpélda.

A Hazának legyen érvényes, vállalható identitása, ne egy olyan amely már többször bizonyította alkalmatlanságát. :-(

A Habsburg Birodalom romján nem egy Közép-Európai Unió jött létre hanem kicsinyes nemzetállamok, háborúk, népirtások.

17 Austro Slav 2014. december 19. 11:12
18 Untermensch4 2014. december 19. 16:24

@Austro Slav: "A Hazának legyen érvényes, vállalható identitása, ne egy olyan amely már többször bizonyította alkalmatlanságát. :-("

ez a többször azért egy kicsit túlzás. ezzel a logikával pont a szlovákok elnyomását szokták indokolni - "eddig ,ár kétszer is az derült ki hogy soviniszta államot csinálnak ha hagyják nekik..."

az identitás része majd' minden népnél a "birodalmi álom", sajnos a közép-európai álom-térképek jelentős átfedésben vannak. lehet hogy az áthidaló megoldás egy "habsburg nemzetközösség" lenne

19 hovatovabb 2014. december 19. 18:54

@Untermensch4: fasiszta ideológia terjesztése (és propagandája) bűncselekmény.

és amúgy otromba egy dolog, műveletlen majom.

.

nem találod egy kicsit furcsának, h azokat találod alkalmasnak, akik két világháborút kirobbantottak?

és magyarnak kínálgatod azt aki vérbefojtotta a magyar szabadságharcot?

van bőr a pohádon, még?

senkiházi senkiházinemzeti

.

fasizmus élőben

általánosító szolgák! kutyafajzatok :) láncos ebek! :) pribék férgek!

20 hovatovabb 2014. december 19. 18:55

mi jót csinált osztrák? mondjatok egy dolgot!

.

a kaliforniai kormányzó meg nem ér!

21 hovatovabb 2014. december 19. 19:14

a fasiszta ideológia (egyik) lényege pontosan a nemzetietlenítés!

lásd: kommunizmus ('szovjet')

mert a újfasiszták szerint az a jó, ha az állam = nemzet, de olyan h nemzet(i) ne legyen. nemzetinélküli állampolgárok állama, ahol az államberendezkedés újfasiszta.

az nem nemzet, hanem állampolgár, akinek tetszthet az államberendezkedés, vagy nem. állampolgár, aki a többi állampolgárt az államban betöltött helye/stb.(és semmi más, mert az építészet, könyvek, mozifilmek, mind történelemben máshol vannak) alapján ítéli meg azt, amit úgy nevez, h "nemzetiség".

az ilyen "nemzetek" emlékezete 3-4 nemzedék.

.

és az ilyen állampolgárok történelmi tudása

birkaagytöltelék.

absz-burg hamisítvány. jellasics iskola. jakobinus középkor.

.

a fasizmus másik véglete is fasizmus. ezt kéne felfogni.

azért mert valaki nem szereti a fagyit, még nem illik betiltani a fagyit, de azt se illik, hogy mindenkinek kötelező a fagyi.

22 hovatovabb 2014. december 19. 19:20

@Austro Slav:" Az én etnikumomnak van pár állama a világon: Szlovákia, Ausztria, de Csehország, Németország is, sőt az USA-ban, Kanadában is magas a velem egy etnikumú emberek aránya!"

hangyából is sok van, meg patkányból is

a világon mindenhol nő fa

.

szóval ti akkor egy-etnikumúak vagytok

23 Untermensch4 2014. december 19. 22:31

@Austro Slav: látod, hovatovább illusztráció is akad miért lenne jó ez a "habsburg nemzetközösség"-dolog: a mostani nemzeti ellentéteket lecserélnénk lojalista-rebellis ellentétre. hovatovább olyan vicces dolgok történnének mint amikor a nyilvánvaló etnikai-nemzeti-történelmi ellentétek dacára német-magyar-szerb közös neonáci koszorúzás volt valahol...

@hovatovabb: "mi jót csinált osztrák? mondjatok egy dolgot!"

steyr teherautó dízelmotorral. abból lett a híres csepel...

24 hovatovabb 2014. december 20. 10:15

@Untermensch4: kitaláltad te ezt már, az újfasiszta roadmapot.

.

teherautó? azt csináltak máshol is. a nácik is jó iparosok voltak, német alattvaló.

nem dologra gondoltam, hanem tettre és eszmeiségre.

25 Pierre de La Croix 2014. december 20. 12:15

@hovatovabb: Jobbágyság eltörlése, földtulajdon rendezése és nyilvántartása (földhivatalok) stb. stb.

26 Untermensch4 2014. december 20. 13:35

@hovatovabb: ha nem dolog akkor... : a "normalkapitän"

27 hovatovabb 2014. december 20. 22:51

@Pierre de La Croix: neked aztán jól átmosták az agyad. csodálkozik még valaki, h hitlert millió osztrák meg német követte?

a valóság ezzel szemben ennek az ellenkezője

tükör, nimandok! fasiszta birkasor-töltelékek!

.

"A nemesi országgyűlés ugyan fenyegető forradalmi hírek hatására, de végül is önként hozott döntést róla.

Viszont az uralkodó már az 1848. márciusi események nyomására szentesítette. "

mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-1689.html

.

1848. április 2-án ennek a kúriának az udvarán gyűlt össze Háromszék szabadelvű nemességének kétszáz képviselője. Horváth Albert főkirálybíró itt jelentette be a szék közgyűlésének összehívását április 11–12-re Sepsiszentgyörgyre, 1848. május 30-án pedig az alsócsernátoni népgyűlésen nagyszámú jobbágy és katonarendű nép gyülekezett, ahol Felső-Háromszék küldöttjeinek jelenlétében Pünkösti Gergely határőrtiszt kihirdette a jobbágyi terhek eltörlését.

www.3szek.ro/load/cikk/40306/a_jobbagysag_eltorlesere_emlekeztek

.

A NÉMET NEM AKARTA ELFOGADNI A JOBBÁGYFELSZABADÍTÁST

"Az 1832-36. évi országgyűlés munkálatainak szellemét döntően befolyásolta a lengyel szabadságharc és az 1831. évi felvidéki jobbágyfelkelés. E két tényező hatására a legfőbb kérdés a jobbágyság felszabadítása, az úrbériség eltörlése lett. Az 1832–36–os országgyűlés vezető politikusai voltak: Wesselényi, Deák, Klauzál és Kölcsey.

A rendek az önkéntes örökváltsággal értettek egyet, amely lehetőséget teremtett volna a jobbágy számára, hogy összegyűjtött pénzén önmagát megválthassa a földesúri terhek alól. Bár mindkét tábla megszavazta, az uralkodó nem szentesítette a javaslatot. (!)

1835-ben meghalt I. Ferenc, és a trónt az uralkodásra képtelen V. Ferdinánd örökölte. Szabad kezet kapott a magyarországi ügyek intézésében Metternich, aki konzervativizmusával a feudális viszonyok változhatatlan megőrzésében látta csak a monarchia jövőjének biztosítását. Lesújtottak az országgyűlési ifjak vezetőjére, Lovassy Lászlóra, majd 1837-ben Kossuth Lajost is bebörtönözték."

.

.

@Untermensch4: síbenhopp

vágom én vágom én nochmalkaptár

28 hovatovabb 2014. december 20. 23:14

amikor megmondják a rabszolgának, de hát számon vagy tartva!

you are accounted for, counted but not on account, you know this is you dont need accountant for. cause you are accounted for.

thanks fi da fida szulg

.

nem tudom, a képébe tudnád e mondani. annak akinek a "tulajdonát rendezték és nyilvántartották" azokban az időkben amikre te gondolsz, mert nem csak akkortól rendezték a nyilvántartást a németek. azt már nagyon korán rátenyereltek, és osztogatták a titulusokat, mert hát ez volt a cél: a papság.

a deákság. a nyelv.

és mindig halállal kezdődik. valakinek meg kell ezért halnia, h a fasiszta uralom átvegye a hatalmat.

ezért barmok a birkák.

azért h előrébb jut a sorban.

és papírt is fog kapni róla, h ő az okosabb, de olvasni nem tud, gondolkozni is csak ennyit h ő hol van sorban. és a pecsátjit (meglesz, szavam rá)

29 Pierre de La Croix 2014. december 21. 09:42

@hovatovabb: És te nagyon hülye vajon mikor hajtották végre? Na persze, hogy a Bach-korszakban. (Miközben az örökös tartományokban már jó ötven éve megtörtént ez. Magyarországon pedig a rendi nemesi nemzet ellenállása miatt nem - t. i. adót kellett volna fizetniük akkor)

A földhivatalokról pedig nem is veszel tudomást, de a hozzád hasonló "mélymagyaroktól" ezt már megszoktam.

30 hovatovabb 2014. december 21. 13:46

@Pierre de La Croix: te mélynémet fasiszta birka. leírtam a történelmi tényeket, éa az igazság az, h az osztráknémet fasiszta diktatúrát tartorr magyarországon. és leszarom mit csináltak otthon, a tény az, h magyarországon fasiszta diktatúrát vezettek be és ELLENE VOLTAK MINDEN EMBERI ALAPJOGNAK.

az, h te ezt támogatod, dicsőíted, az csak azt mutatja, h fasiszta ideológiát propagálsz, te kurva német.

31 arafuraferi 2014. december 21. 14:16

na a hangyásra megint rájött a fasisztagörcs.:-)

@hovatovabb: hagyd már el ezt az ugatós vidéki állatkerti nyelvjárást, a budapesti majomházban sokkal finomabban makognak. Ha már a schönbrunni zoo sziamangéneke neked túl nácisztikus, ott van a pösti orangután-jelnyelv. A majmoknak is van nyelvjárása, válassz olyat, hogy ne rakjanak ki megint a nyest.hu főemlősgyűjteményéből, vagy vakargathatod megint a cerkopfodat, hogy mi legyen az új neved..:-)

32 Pierre de La Croix 2014. december 21. 15:43

@arafuraferi: A vidékiek és a nyelvjárásban beszélők nevében kikérem magamnak, hogy hovatovábbot hozzánk hasonlítod (kikérném én még mások nevében is, de közéjük nem tartozom) :) :) :) :) :)

33 Törzsmókus 2014. december 21. 17:23

ebben a mondatban mi az állítmány? mármint az „írja” alatt egy szinttel.

Björn Söder, a szélsőjobboldali Svédországi Demokraták pártjának vezetője szerint a számik és a Tornio völgyében élő, – a hol önálló nyelvnek, hol finn nyelvjárásnak tartott – meänkieli anyanyelvűek – írja a finn közmédia, az YLE [üle] honlapja.

34 arafuraferi 2014. december 21. 17:41

@Pierre de La Croix: á ne izgulj, ez nem a szokásos pest-vidék ellentét, csak hát tudod, hogy van ez: szűkebb költségvetés, kisebb ketrecek, több romlott banán stb. miatt idegesebbek lehetnek az ottani majmok, ez valószínűleg a nyelvjárásukra is kihat. Az ilyen főemlős egyedek a nyesten is dühöngenek, nem szabad ingerelni azokat, mert megdobálnak fasiszta jelzőkkel. Bár ez nem volt átgondolt, hisz néhány vidéki állatkertben igencsak nyugi van, tágas terek, igazad van, helyesebb lett volna ugatós vándorcirkuszi nyelvjárásnak nevezni.:-)

35 hovatovabb 2014. december 21. 22:13

@Pierre de La Croix: @arafuraferi:

bejött a fasisztáéknál a divida es impera?

meg a genetika?

igen, majmok?

36 hovatovabb 2014. december 21. 22:21

kék, zöldszemű. azoknak akik még csak most hallottak a fantasisztaálomállam uniformisegyedeiről.

.

mit gondoltok, hány sarokig mentek el? a ti kockafalfallapockába, he? ha mindennap olyan majom jönne nektek szembe, h hé te, milyen póló van rajtad, temáhogybesziisz he szsziszka

látom a cirkusz hogy megy azt tudjátok, akkoraakkorra készüljetek az oroszlánok elé

37 hovatovabb 2014. december 21. 22:23

koma szereti a viccet

38 Untermensch4 2014. december 21. 22:38

@hovatovabb: "mi jót csinált osztrák? mondjatok egy dolgot!"

"nem dologra gondoltam, hanem tettre és eszmeiségre"

"az osztráknémet fasiszta diktatúrát tartorr magyarországon. és leszarom mit csináltak otthon"

nagy kár hogy a "normalkapitän"-ra nem ad értékelhető találatot a gugli, ugye? :) így támpont nélkül nem lehet fogást találni rajta...

39 Pierre de La Croix 2014. december 21. 22:39

@arafuraferi: Te érted, hogy hovatovább most miről írt??? Mintha emberi betűket olvastam volna, de még a klasszikus szövegekben való elmélyülésem sem segített.

40 Pierre de La Croix 2014. december 21. 22:40

@Untermensch4: Eléggé elcsépelt már, de: www.youtube.com/watch?v=J2Bx19qJ_Vs

41 arafuraferi 2014. december 21. 22:51

@Pierre de La Croix: hát hirtelen nem tudom eldönteni, hogy most összefüggéstelenül íróra betépett-e, vagy csak a metróújságot széttépte dühében, összekeverte a papírfecniket, és az így kapott szöveget begépelte.:-)

42 Untermensch4 2014. december 21. 23:51

@Pierre de La Croix: nem túl elcsépelt és pont a legjobbkor jött hogy egy rászorulónak továbbítsam :) légy szíves hagyd a hunt egyedül szenvedni a "normalkapitän"-nal! olyan kíváncsi vagyok mire jut vele... :)

Információ
X