nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Ajándékozz tank vezetést!

Semmi bonyolult nincs benne, mégsem könnyű. Ön miért írná egybe a „tankvezetés” szót?

nyest.hu | 2014. szeptember 17.
|  

Mindennapi helyesírás című sorozatunk egyik legnépszerűbb témája az összetételek helyesírása. Vannak persze bonyolult esetek: mozgószabály, 6:3-as szabály. És vannak logikátlanságok is, amiket nehezen jegyez meg az egyszeri helyesíró. Nagyon sok azonban az olyan példa is, amiben semmi nagyon nagy nehézség nincs, aztán mégis inkább különírást választjuk, pedig nyilvánvalóan összetételről van szó.

Nórától kaptuk ezt a képet rajta a tankvezetés szóval:

Ajándékozz tank vezetést!
Forrás: nyest.hu

Honnan lehetne tudni, hogy a tankvezetés összetétel, és így a szabályok értelmében egybe kell írni? A rövid felirat mondattani (szerkezeti) elemzése sokat segít. Tegyük fel, hogy a mondat valóban három tagból, három mondatrészből áll!

Ajándékozz tank vezetést!

Mit állítunk? – Ajándékozz; ez az állítmány. Ki? – Te; az alany nincs kitéve a mondatban, de ez nem zavarhat meg minket. Mit? – Vezetést; ez a tárgy. Milyen vezetést? – Tank; ez tényleg minőségjelző lenne? Nem, az nem lehet! Innen tudhatjuk, hogy az elemzésünk nem jó. A tank szónak nem találunk megfelelő mondattani szerepet. Nem így van ez, ha egybeírjuk:

Ajándékozz tankvezetést!

Ebben a mondatban az összetett szó a mondat tárgya, és minden a legnagyobb rendben van. Arra azonban ezzel még nem válaszoltunk, hogy milyen nyelvtani viszonyban van egymással a tank és a vezetés a tankvezetés összetételben.

Itt is kétféle elemzési úton haladhatunk, amiből csak az egyik lesz járható. Az egyikben a vezet igéből indulunk; ennek van egy tárgyi vonzata: tankot vezet. Ebből létrehozható a *tankvezet összetétel, ami nem fordul elő... Ennek főnévképzős alakja a tankvezetés. A másik esetben a vezetés szóból indulunk ki; ennek a birtokos jelzői bővítménye lehet a tank: a tanknak a vezetése. Ez a szerkezet pedig elég jól leírja a tankvezetés szó jelentését.

Ha ez megvan, akkor már csak az akadémiai helyesírási szabályzat 128. pontjának c) részét kell fölidéznünk. Ez a szabály éppen azt mondja ki, hogy a jelöletlen birtokos szerkezetek (amin nincs birtokos személyjel: nem *tankvezetése, hanem tankvezetés) tagjait mindig egybeírjuk.

No, hát ilyen egyszerű ez!

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 LAttilaD 2014. szeptember 18. 17:41

Azért írnám egybe, mert két főnév nem áll egymás mellett a magyarban póráz nélkül. A póráz lehet jelölt vagy jelöletlen nyelvtani viszony, de ha jelöletlen, akkor egybeírjuk őket.

2 Fejes László (nyest.hu) 2014. szeptember 18. 19:41

@LAttilaD: ajándék kosár vs. ajándékkosár

3 LAttilaD 2014. szeptember 24. 22:29

Igen, előbbi változatban az ajándék minőségjelző, tehát melléknévi szerepben áll. :)

Információ
X