nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Afrikaans kontra angol: komoly vita

A dél-afrikaiak többnyelvűségét fenyegetik az „elitista” angol nyelvű egyetemek az Afrikaans Nyelvi Bizottság szerint.

nyest.hu | 2009. augusztus 31.
|  

Az „elitista”, egynyelvű angol akadémiai kultúra kirekesztő, és a diploma előtt álló, angolul nem kiválóan beszélő hallgatók tömeges kimaradását okozza – nyilatkozta az Afrikaans Nyelvi Bizottság (ATR) egy miniszteri megjegyzéssel kapcsolatban – számolt be róla a Mail & Guardian Online.

Blade Nzimande, az ország felsőoktatási minisztere ugyanis azt találta mondani, hogy a Stellenbosch Egyetem „visszaél a nyelvvel, hogy diákokat kizárhasson ki”.

A bizottság felháborodott a miniszter kijelentésén, és sietett emlékeztetni rá, hogy az afrikaans nyelvű egyetemek állami támogatás nélkül, önállóan valósítják meg a többnyelvű oktatási eszményt, emellett többféle oktatási módszert, illetve fordítást és tolmácsolást is biztosítanak hallgatóiknak. Az angol egyetemeken ezzel szemben kizárólag angol nyelven folyik az oktatás.

Az ATR felszólította a dél-afrikai kormányt, hogy jutalmazza meg az afrikaans nyelvű egyetemeket a többnyelvű oktatásért tett erőfeszítéseikért, azaz biztosítson kiegészítő anyagi forrásokat, hogy minél több nyelven tarthassanak képzést.

Az afrikai országnak jelenleg 11 hivatalos nyelve van – az afrikaans és az angol mellett többek közt 9 bantu nyelv, köztük a zulu és a szvázi is. Angolul a lakosság mindössze 8%-a beszél.

Információ
X