nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Érdemes agyra gyúrni?
A testmozgás formába hozza az agyunkat is!

Számos vizsgálat támasztja alá, hogy a testmozgás az agy teljesítőképességét is javítja.

nyest.hu | 2014. október 29.
|  

Okosabb akar lenni? – Menjen, és mozogjon valamit! Kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás javítja az agyunk teljesítményét. Hogy hogyan? – Erről szól az alábbi rövid videó, amelyet a BBC tett közzé nemrégiben.

Régebben úgy gondolták, hogy agyra nem lehet testedzéssel gyúrni, ahhoz bizony az agyunkat kell tornáztatni. Kutatások azonban azt bizonyítják, hogy ez nem igaz: a testedzés ugyanis növeli az agy teljesítményét is. Ha tehát azt akarjuk, hogy agyunk jól működjön, akkor irány a gyúrópad (vagy a szabad levegő)!

Német kutatók azt találták, hogy azoknál az időseknél, akik rendszeresen mozognak (például kertészkednek), fele olyan valószínű a kognitív funkciók gyöngülése az öregedés során, mint azoknál, akik nem végeznek rendszeres testmozgást. Egy másik vizsgálatban azt találták, hogy azok a nyugdíjasok, akik sétáltak egyet a feladatok előtt, jobban teljesítettek a figyelem- és memóriateszten. De nem csak az idősekre igaz mindez: azok a diákok is jobban tudnak koncentrálni, akik gyalog mennek iskolába azoknál, akiket autóval visznek.

Az összefüggés egyik lehetséges magyarázata az, hogy a testmozgás serkenti a vérkeringést, ami az agyban is érezteti hatását: több cukor jut ide, ami hatékonyabbá teszi az agy működését. Az is igaz, hogy a jobb vérkeringés hozzájárul a neurogenezishez a hippokampuszban, amelynek az agy „karban tartásában” nagy szerepe van. Ugyanakkor a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) és a hormonok termelődése is felélénkül a testmozgás hatására. Ezek pedig mind hozzájárulnak az agy egészséges működéséhez, ami jobb koncentrációhoz és memóriához vezet.

Forrás

Brain: Why exercise boosts IQ

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X