nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Finnugor Népek VI. Világkongresszusa

A többnyelvű oktatás feltételeinek megteremtéséről is szó lesz a jövő szeptemberben Siófokon megrendezendő Finnugor Népek Világkongresszusán – mondta Szíj Enikő, a tanácskozást előkészítő konzultatív bizottság tagja az MTI-nek.

nyest.hu | 2011. november 17.
|  

A hatodik alkalommal megrendezendő eseményen a nyelvi kérdésekre koncentrálnak – ismertette a terveket Szíj Enikő.

A szakember, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyugalmazott docense, a finnugor tanszék óraadó tanára az MTI-nek azt mondta, a kongresszuson várhatóan nagy érdeklődésre tarthat számot a többnyelvűség, különösen az oktatás szempontjából, mivel a résztvevők közül alighanem sokakat érdekel, hogyan lehet megteremteni a többnyelvű oktatás „legeredményesebb, jogilag legrendezettebb hátterét”.

A finnugor népek között a magyarok alkotják a legnagyobb lélekszámú közösséget, a többnyelvűségről azonban ők is sokat tanulhatnak a néhány ezres kisebb közösségektől, de akár a még éppen létező lettországi lívektől is – mondta, hozzátéve, a kisebbségi sors szempontjából a határon túli magyarok helyzete sokban hasonlít az oroszországi finnugor népekéhez.

Mint felidézte, a Finnugor Népek Világkongresszusát először húsz éve tartották Sziktivkarban, az oroszországi Komi Köztársaság fővárosában, azóta négyévenként rendezik meg. Az 1992-es eseményt a moszkvai duma Interparlamentáris Unió csoportja kezdeményezte, és a helyi összoroszországi szervezőbizottság hívta meg a magyarokat is – tette hozzá.

Emlékeztetett, a legutóbbi kongresszuson, amelyet a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban tartottak, részt vett Sólyom László akkori magyar, Dmitrij Medvegyev orosz, Tarja Halonen finn és Toomas Hendrik Ilves észt államfő. A köztársasági elnökök megjelenése „rangot és odafigyelést” biztosít az eseménynek – mutatott rá Szíj Enikő, utalva arra, hogy remélhetőleg a magyarországi rendezvénynek is lesznek ilyen magas rangú résztvevői.

A világkongresszuson, amely „nyelvi alapon szerveződik”, minden finnugor nyelvű nép képviselteti magát. Egyfajta nagy küldöttközgyűlésként működik, amelynek munkáját a konzultatív bizottság készíti elő. Ez a bizottság a jövő hét végén Magyarországon ülésezik, hogy a 2012-es rendezvény előkészületeivel foglalkozzon – közölte.

Szíj Enikő elmondta, a világkongresszus szekcióülésein egyebek mellett nyelvpolitikai, kulturális, ifjúságügyi, egészségügyi, demográfiai és szociális kérdéseket vitatnak meg.

A Finnugor Népek Világkongresszusát azzal a céllal hozták létre, hogy fejlessze és oltalmazza a világ több mint 20 finnugor népe nemzeti öntudatát, kultúráját és nyelvét, bővítse az együttműködést ezen népek között, segítse minden finnugor nép önrendelkezési jogának a megvalósítását a nemzetközi normák és elvek alapján. Az első, 1992-es sziktivkari tanácskozáson fektették le az alapelveket, valamint hagyták jóvá a világ finnugor népeinek együttműködéséről szóló nyilatkozatot.

A világkongresszus a finnugor és a szamojéd népeknek a kormányoktól és politikai pártoktól független képviselő fóruma, amely a finnugor népek együttműködéséről szóló nyilatkozat szellemében tevékenykedik. Magyarország, Észtország és Finnország, valamint az Oroszországban élő finnugor népek társadalmi szervezeteken, illetve mozgalmakon keresztül vesznek részt a világkongresszus munkájában.

Sziktivkar után 1996 augusztusában Budapesten, 2000 decemberében Helsinkiben, 2004 augusztusában Tallinnban, 2008 júniusában pedig Hanti-Manszijszkban rendezték meg a világkongresszust. Magyarország eddig mindegyik világkongresszuson képviseltette magát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X