nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nép hangja két nyelven szól

Sepsiszentgyörgyön bárki magyarul és románul is elmondhatja véleményét a két népet összekapcsoló és elválasztó kérdésekről.

MTI | 2015. január 24.
|  

Vox populi (A nép hangja) címen román-magyar vitafórum indul jövő hétfőn Sepsiszentgyörgyön, amelynek keretében a szervezők a románokat és magyarokat összekapcsoló, illetve elválasztó kérdésekről kívánnak nyilvános párbeszédet folytatni – írta csütörtöki számában a Háromszék című napilap. A vitafórumnak a Babeş–Bolyai Tudomány­egyetem sepsiszentgyörgyi tagozata ad otthont.

A kezdeményezők – Madalin Guruianu helyi önkormányzati képviselő, a helyi akadémiai vitaklub vezetője és Cziprián-Kovács Loránd egyetemi tanár, megyei önkormányzati képviselő – abban reménykednek, hogy a párbeszéd által a két nép jobban megismerheti, megértheti egymást. Mindkét kezdeményező a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben politizál, de hangsúlyozták, hogy a vitafórumot civilként kezdeményezték.

A vitafórum első találkozóján két véleményformáló, Sánta Imre református lelkész és Daniel Santa, a Közösségért egyesület elnöke osztja meg tapasztalatait a szokásokról, ünnepekről, hagyományokról. A szervezők elképzelése szerint szó esik március 15-ről, a magyar nemzeti ünnepről és december elsejéről, Románia állami ünnepéről, az Erdély és Románia egyesülését kimondó gyulafehérvári nagygyűlés napjáról, továbbá a magyar, illetve a román kultúra napjáról, a Szent György-napokról, az együtt és külön ünneplés problematikájáról.

A meghívottak negyedórás előadása után bárki azon a nyelven szólhat hozzá a témához, amelyiken akar. A kezdeményezők biztosítják a román-magyar tolmácsolást. Az elképzelés szerint minden hónap utolsó hétfőjén tartják majd a Vox populit. Madalin Guruianu elmondta, hogy szándékuk szerint bármilyen téma megvitatható, tabuk nincsenek, csak a civilizált vitaformához ragaszkodnak, és a személyeskedést igyekeznek kizárni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X