nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A maják megjósolták az űrutazást?

Egy maja király űrruhában fekszik, keze a botkormányon, alatta a hajtómű lángja. Mi más lehetne ez, mint a világ első űrhajósának ábrázolása?

nyest.hu | 2015. június 30.
|  

Az ősi kultúrák ábrázolásait vagy írásait előszeretettel értelmezik ma úgy, hogy előre látták a jövőt. Gondoljunk például a különböző világvége-elméletekre. A nehezen megfejthető maja írásrendszer és az európaiak számára szokatlan ábrázolások sok találgatásra adnak alkalmat. Gyakran mindenféle jóslatot látnak beléjük azok, akik ma próbálják megfejteni a feliratok titkáthg. Egy olyan angol nyelvű videóra bukkantunk, amelyben a nagy maja uralkodó, Pacal [pakal] (603–683) a főhős. Erich von Däniken egyik legnépszerűbb elmélete szerint a kőlapon azt ábrázolják, hogy Pacal egy űrhajóban ül. A tudósok szerint nem erről van szó.

Az űrhajós elmélet hívei szerint Pacal kezeivel egy űrhajó irányítószerkezetét működteti tipikus asztronautapózban, miközben oxigénmaszkban van. Alatta az űrhajó fúvókái lángot lövellnek ki, és az uralkodó lába egy pedálon nyugszik. Az elméletet sokan igen meggyőzőnek találták. A Magyar Paleoasztronautikai Oldalon például ezt olvashatjuk a kérdéses domborműről:

A kép tulajdonképpen önmagáért beszél. Elég sok olyan jellegzetes motivum látható a fedőlapon, amely Daniken elméletét támasztja alá

A tudósok azzal egyetértenek, hogy számos jellegzetes motívum látható a fedőlapon. Ám szerintük a domborművön Pacal éppen a másik irányba utazik: az alvilágba száll alá a nap segítségével, a világfa gyökerei közé (ezek a fúvókák és lángok az űrhajós változat szerint). A maják ugyanis azt hitték, hogy a nap minden éjszaka az alvilágon utazik keresztül, ezért segítségével le lehet szállni oda. Az űrhajó teste a világfa, illetve a két világ közti utazásokhoz a maják szerint gyakran használt kétfejű kígyó teste, az irányítószerkezetnek vélt dolgok más maja ábrázolásokon is gyakori díszítőelemek, az oxigénmaszk pedig orrpiercing.

Pacal utazik
Pacal utazik
(Forrás: Wikimedia Commons / Madman2001 / CC BY-SA 1.0)

A fenti videóban számos párhuzamos példát bemutatnak a Pacalt ábrázoló sírfedlapon található motívumok értelmezéséhez. Sehol egy űrhajó vagy irányítókar. Ám a kétfejű kígyók, a furcsa kéztartás, az orrdíszek számos más ábrázoláson is fellelhetők, amiken a többi, űrhajós elméletet támogató motívum nem szerepel. Így, bár a maja ábrázolások még kétségtelenül sok titkot rejtenek, meg kell elégednünk azzal, hogy mégsem Pacal volt az első űrhajós.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X