nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Kétnyelvű Dél-Szlovákiának van egy álma

„Van egy álmunk: egy toleráns ország, egy barátságos régió, egy erős, érdekeiért kiálló, fejlődő közösség, egy igazságos jogi környezet, amely az egymás iránti tiszteletre és az európai hagyományokra épül.”

nyest.hu | 2014. január 7.
|  

A kiáltvány címe egyértelműen utal Martin Luther King 1968. augusztus 23-i beszédére, amelynek címe I Have a Dream A Kétnyelvű Dél-Szlovákia – Dvojjazyčné Južné Slovensko mozgalom különböző, a Szlovákiai kétnyelvűséget propagáló akcióiról rendszeresen beszámolunk a nyesten. Az új év elején egy We Have a Dream című kiáltványt tettek közzé hivatalos Facebook-oldalukon, amelyet az alábbiakban mi is teljes egészében közlünk.

Van egy álmunk / Máme taký sen

Ahogy az óév végén összegezzük az elmúlt esztendő történéseit és eredményeit, úgy az új év elején meghatározzuk céljainkat, és mindig egy kicsit több optimizmussal tekintünk a jövőbe. Van egy álmunk, s bízunk abban, hogy nem csak nekünk, de közösségünknek is.

Van egy álmunk: egy toleráns ország, egy barátságos régió, egy erős, érdekeiért kiálló, fejlődő közösség, egy igazságos jogi környezet, amely az egymás iránti tiszteletre és az európai hagyományokra épül. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia projektjeivel a jövőben is fel akarjuk hívni a figyelmet a szlovákiai nyelvi jogok és azok betartásának hiányosságaira, ösztönözve ezzel mindenkit, hogy vegye ki részét környezete alakításában, közösségünk jövőjének formálásában.

Van egy álmunk – ezzel a szimbolikus címmel egy fényképgyűjteményt készítettünk, amelyben bemutatjuk, hogy egy demokratikus országban milyennek kéne lennie a két- és többnyelvűségnek a hivatalos és üzleti szférában. A képek többsége sajnos ma még csak fotómontázs, némelyikük azonban valódi fénykép, mely mozgalmunk múltbéli tevékenysége nyomán keletkezett és máig szolgálja a polgárokat.

A fényképgyűjtemény bővíthető, várjuk a további képeket, fotomontázsokat arról, hogy milyen területeken, nyelvhasználati színtereken lehet megvalósítani a nyelvi egyenjogúságot. A képeket a ketnyelvudel@gmail.com címen gyűjtjük!

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia tagjai kívánják a honi magyarságnak, de az ország és a Kárpát-medence minden lakosának életkörülményei javulását, kulturális és gazdasági téren! Boldog, eredményekben gazdag új esztendőt kívánunk!

A Kétnyelvű Dél-Szlovákiának van egy álma
Forrás: Facebook

A mozgalom Facebook-oldalán megtalálható fényképgyűjteményből kiderül, melyek azok a legfontosabb területek, amelyekben elengedhetetlen lenne a kétnyelvűség érvényesítése. Megtudhatjuk például, hogy „[a] magyarlakta régiókban minden földrajzi névnek van magyar megfelelője, amelyek a köznyelvben is használatosak. Ma csak a települések és az utcák nevei vannak feltüntetve két nyelven, ugyanígy kell eljárni a folyókat, településrészek, járások, megyék határát jelző táblákkal is.”

Fontos lenne az telefonos és internetes elektronikus szolgáltatások kétnyelvűsítése is. Például egy banki szolgáltatás esetében az lenne a legegyszerűbb, ha a beállítások személyre szabásával lehetne állítani, hogy milyen nyelven kérjük az értesítő e-mailt vagy SMS-t. Arra is szükség lenne, hogy a multinacionális cégek vegyék figyelembe a helyi lakosság nyelvét, nyelveit – és ezek szerint alakítsák cégfelirataikat, reklámjaikat.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákiának van egy álma
Forrás: Facebook

Az állami hivatalok mellett az utazás, elsősorban a vasút többnyelvűvé tétele is elsődleges. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalomnak már több vasúti akcióját ismertettük – ezen a területen is van azonban még bőven teendő. Reméljük, hogy az ilyen akciók következtében mind elterjedtebbé válik a kétnyelvűség Dél-Szlovákiában. És a terület akár mintául is szolgálhat majd más, kétnyelvű Kárpát-medencei régiók számára.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X