nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Google áprilisi tréfái

A Google nem is egy április 1-jei tréfával örvendeztette meg az internethasználókat, hanem rögtön kettővel. teszteljék velünk a Chrome két egeres funkcióját és a Google „Igen Speciális Keresését”! És találja ki, mi köze mindennek a teaautomatához?

nyest.hu | 2012. április 2.
|  

Az első áprilisi bolondság a Google Chrome böngésző új funkciójának a beharangozása. A videóban a Chrome egyik fejlesztője meggyőzően ecseteli, hogy a számítógép előtt ülve, az internetet böngészve minél több dolgot akarunk minél gyorsabban elintézni. A kutatások azt mutatják, hogy az úgynevezett multitasking (egyszerre több dolog párhuzamos intézése) nem azért nem megy jól nekünk, mert egyszerűen bénák vagy lassúak vagyunk, hanem azért, mert nem elégségesek hozzá az eszközeink.

A Google mérnökei kiszámolták, hogy a számítógép előtt ülve, amikor klikkelünk, akkor a kezeinknek csupán 50 százalékát használjuk ki, méghozzá azért, mert nincs két egerünk. A Chrome új fejlesztése a multitasking új módja: a két egér használata.

Persze a két monitor utáni két egér sem segít sokat nekünk, ha valamire nagyon szofisztikált módon akarunk rákeresni az interneten. Erre való a Google „speciális keresés” elnevezésű funkciója, ami azonban nem minden bonyolult helyzetre van felkészülve. Erre fejlesztették ki a Google április elsejei mérnökei a „Really Advanced Search” (Igen Speciális Keresés) funkciót.

Itt a felhasználó nem csupán szavakra, kifejezésekre tud rákeresni, hanem „csaknem mindenben, ám mégsem teljes egészében különböző" kifejezésekre is. Ezt a funkciót Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című regényének egyik híres sora ihlette: „A géptől kapott műanyag pohár olyan folyadékkal volt tele, mely csaknem mindenben, ám mégsem teljes egészében különbözött a teától.”

Multitask
Multitask
(Forrás: Wikimedia Commons / Marten Gimp)

Külön rá lehet keresni olyan szavakra vagy kifejezésre, amelyek „Unicode-karakterkódjainak összege egy Mersenne-prím”. Ha esetleg valakinek nem ugrana be kapásból, hogy mik is a Mesenne-prímek, arra a hagyományos Google-lel is rá lehet keresni. Lehet keresni mondanivalóra vagy rejtett értelemre is – vagy akár olyan szövegekre, melyek a megadott kifejezésre céloznak. De a kereső egyelőre még csak tesztverzióban érhető el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X