nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
6 tévhit, amit az iskolában tanulunk

A narancsot a színéről nevezték el. A pingvin monogám állat. a vénákban áramló vér kék színű. Vagy mégsem?

nyest.hu | 2014. február 21.
|  

Rendszeresen számolunk be tévhitekről, közkeletű félreértésekről – nem csak a nyelvvel, a nyelvekkel kapcsolatosan. Most a BuzzFeed videós összeállítását tesszük elérhetővé magyar nyelven.

Aki részletesebben is kíváncsi a videóban említett tévhitekre és az igazságra, a videóhoz tartozó leírásban talál hasznos olvasmányokat (angol nyelven).

A BuzzFeed figyelemfelkeltő címe szerint olyan hamis tényeket mutatnak be az összeállításban, amelyeket az iskolában tanítanak nekünk. Valóban szerepelnek a videóban ilyenek is; a többség azonban tévesen vagy pontatlanul megjegyzett és elterjedt információ. Íme tehát azon hülyeségek listája, amelyeket jó eséllyel a tanárainktól hallottunk:

  1. Közkeletű elképzelés, hogy a kaméleonok azért változtatják a színűket, hogy alkalmazkodjanak a környezetükhöz, hogy ily módon elrejtőzzenek. Ez nem igaz! A színüket azért változtatják, hogy kommunikáljanak: kifejezik vele az állapotukat, agressziót, a territóriumukat és a párzási hajlamukat.
  2. Sokan már a családtagjaiktól megtanulják, hogy evés után (egy órán belül) nem szabad úszni, mert az rosszullétet okoz. Ha ki merjük próbálni, rájöhetünk, hogy ennek semmi alapja sincs.
  3. Elterjedt információ, hogy a pingvinek monogám állatok. Ez azonban nem minden esetben jelenti azt, hogy egész életükben egyetlen párjuk van! A monogámia a legtöbb pingvinfaj esetében a párzási időszakra vonatkozik. A következő év párzási időszakában nem várnak az előző évi partnerre, hanem újat választanak...
    Monogámia egy életen át?
    Monogámia egy életen át?
    (Forrás: Wikimedia Commons)
  4. Sokan gondolják, hogy a narancsot a színe miatt nevezik narancs-nak. Az összefüggés azonban éppen fordított: a narancsszínt nevezték el a gyümölcsről.
  5. Olvasóinknak már ismerős lehet, hogy az ember vére sosem kék – ahogyan ábrázolják, illetve ahogyan a bőrön keresztül látszik. Az oxigénhiányos vér mélyebb vörös, mint az oxigénnel telített. A vénák a bőrünkön át az ott található kötőszövet miatt látszanak kéknek.
  6. Sokan gondolják, hogy a csimpánzok az őseink. Nem igaz: az ember nem a csimpánztól származik. Az azonban igaz, hogy van közös felmenőnk, aki 5–8 millió évvel ezelőtt élhetett.

A videóban még szerepel néhány tévhit, amit ebben a cikkben nem említettünk. Hamarosan megjelenő összeállításunkban azonban ezekkel is foglalkozunk majd...

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
10 Grant kapitány 2014. február 22. 21:31

"Elterjedt információ, hogy a pingvinek monogám állatok. Ez azonban nem minden esetben jelenti azt, hogy egész életükben egyetlen párjuk van! A monogámia a legtöbb pingvinfaj esetében a párzási időszakra vonatkozik. A következő év párzási időszakában nem várnak az előző évi partnerre, hanem újat választanak... "

A cikknek ez a megfogalmazása nagy hülyeség, hiszen a "monogámia" szó többjelentésű, és az egyik jelentése éppen az, ami a pingvinekre illik rá, ti. a sorozatos monogámia (serial monogamy):

en.wikipedia.org/wiki/Monogamy#Serial_monogamy

9 Janika 2014. február 22. 21:13

Ha megfigyelünk egy kaméleont, akkor láthatjuk hogy a színe a környezete színéhez igazodik. Ennek csak akkor van értelme, ha a rejtőzés a célja. Nem az ellenségei elől, hanem a zsákmánya - kisebb rovarok - elől. Persze.lehet hogy kommunikál is a szinváltoztatásával, de ettől még az első állítás nem lesz téves.

8 Avatar 2014. február 22. 10:10

Kéne olyan összeállítást csinálni, hogy "Tévhitek, amiket tévhit oszlatási célzatúnak mondott művekben próbálnak terjeszteni".

7 El Vaquero 2014. február 21. 19:27

@Krizsa: @Grant kapitány: tévedtek! Ott rontottátok el, hogy nem nyest-kompatibilis kaméleont néztetek, pedig a dobozán mindig fel van tüntetve! Kivéve, ha már a felirat is álcázza magát.

6 Krizsa 2014. február 21. 18:50

@Grant kapitány: Kaméleon itt (Izráelben) nagyon sok van. Azonnal "leplez", ha észreveszi, hogy figyelem. Ha addig még nem (teljesen) változtatta a színét a környezet színeihez, ha észreveszi, hogy figyeli valaki (szem kontaktusből veszi észre) másodperceken belől változtani fogja a színét.

5 Grant kapitány 2014. február 21. 17:07

@Fejes László (nyest.hu): "2. „a többség azonban tévesen vagy pontatlanul megjegyzett és elterjedt információ”"

De bizony az 1-es hozzászólásomban belinkelt írásokból bárki láthatja, hogy a cikknek a kaméleonokról szóló első állítása hazugság. Igenis álcázzák magukat a kaméleonok.

Gratulálok újfent a nyestnek a "tudományos ismeretterjesztés"-nek álcázott népbutításához! Vehették volna a fáradságot, hogy utánanézzenek: a hírforrástól átvett, leleplezőnek szánt állítás megállja-e a helyét?

4 Rodney Harrison 2014. február 21. 14:21

... s jut eszembe, a 4. pont sem működik magyarul, az a sok magyar anyanyelvű, aki úgy hiszi, hogy a gyümölcsöt nevezték el a színről, az a "narancsszínűt" se hallotta még.

3 Fejes László (nyest.hu) 2014. február 21. 14:16

@Rodney Harrison:

1. „A BuzzFeed figyelemfelkeltő címe szerint olyan hamis tényeket mutatnak be az összeállításban, amelyeket az iskolában tanítanak nekünk.”

2. „a többség azonban tévesen vagy pontatlanul megjegyzett és elterjedt információ”

Érdemes figyelmesen olvasni a szöveget.

2 Rodney Harrison 2014. február 21. 14:10

"6 tévhit, amit az iskolában tanulunk"

"Sokan gondolják, hogy a csimpánzok az őseink."

Kedves Nyest, ti tulajdonképpen melyik kerettanterv szerint működő iskolába jártatok, ahol ezt tanították nektek?

Egészen biztos, hogy nem máshol hallottátok?

1 Grant kapitány 2014. február 21. 10:57

"Közkeletű elképzelés, hogy a kaméleonok azért változtatják a színűket, hogy alkalmazkodjanak a környezetükhöz, hogy ily módon elrejtőzzenek. Ez nem igaz!"

De, igaz.

ionian-enchantment.blogspot.hu/2009/09/chameleons-do-change-their-co

rsbl.royalsocietypublishing.org/content/4/4/326.full

Információ
X