nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bluetooth a szájba
5 nagyszerű eszköz újdonsült szülőknek

Amikor első újszülöttünk az éjszaka tizedszer kezd éktelen ordításba, könnyű kétségbe esni. Mit csinálunk rosszul? Alkalmatlanok vagyunk a szülői szerepre? Mennyivel egyszerűbb lenne megnyomni egy gombot...

Wenszky Nóra | 2015. május 3.
|  

Az újdonsült szülőknek nagy boldogság első csemetéjüket megismerni és megölelni. Ám igen sok új helyzettel is meg kell birkózniuk. Számtalan, jórészt ismeretlen kérdésben kell döntést hozniuk nap mint nap: ha a gyerek sír, felvegyük, megetessük vagy tisztába tegyük, esetleg másik ruhát adjunk rá? Mit tegyünk, ha már zombiként kóválygunk a lakásban a kialvatlanságtól, és gyermekünk minden éjjel 2 és 3 között szeretné a Hová mész te kisnyulacska kezdetű dalt hallani ezerszer?

Bár néhány évvel későbbről visszanézve megszépülnek ezek az emlékek is, és a második-harmadik gyerek már egészen más kihívások elé állítja a szülőket, éppen akkor és ott jól jönne egy csodatévő tündér vagy egy találmány. A BBC összeállításából az derül ki, hogy vannak olyan szülők, akik az ilyen stresszes helyzetekre új eszközök feltalálásával és szabadalmaztatásával reagálnak.

Lázmérés cumival

Míg hazánkban a lázat hónaljban, csecsemők esetében pedig végbélben mérik, Angliában a szájba teszik a lázmérőt. Ez a modern, digitális lázmérők esetében már közel sem olyan veszélyes, mint a hagyományos, higanyt tartalmazó üveg lázmérőknél volt – az új típusokat ugyanis nem lehet elharapni.

Kirstin Hancockot, egy londoni általános iskolai igazgatóhelyettesét, kisgyermeke betegsége késztette arra, hogy céget alapítson és betörjön az elektronikus kütyük piacára. Az anyuka akkor esett komolyan kétségbe, amikor kislánya lázas lett. Úgy érezte, a gyerek szájában és fülében mért értékek nem pontosak. Ekkor támadt az az ötlete, hogy a lázmérőt egy cumiba kellene beépíteni.

Az ötletet tett követte. Férjével megalkották a lázmérős cumit. Ez kinézetre megtévesztésig hasonlít egy hagyományos cumira. Ám azon túl, hogy folyamatosan méri a gyermek hőmérsékletét, még másra is képes.

A cumi mindent megold?
A cumi mindent megold?
(Forrás: Wikimedia Commons / Pospiech / GNU-FDL 1.2)

A gombelemmel működtetett eszköz a mért adatokat a szülő okostelefonjára továbbítja Blootooth vezeték nélküli technológia segítségével. Sőt, riasztja a szülőt, ha a gyermek belázasodik. Emellett egy érzékelő segítségével akkor is riasztást küld, ha a gyerek egy előre meghatározott területről kimászik – azaz pontosabban ha a cumi kikerül erről a területről. A Pacif-i nevű cumi iránt akkora az érdeklődés, hogy már meg is kezdték a gyártását.

Az ideális cumisüveg

Egy francia apuka cumisüvegből etette kisfiát, de a felesége szerint nem jó szögben tartotta az üveget. Így Jacques Lépine megalkotta a tökéletes cumisüveget. Az üveg jelzi, ha nem megfelelő szögben tartják – így a gyerek nem nyel levegőt.

Az üveg Bluetooth technológia segítségével értesíti a szülőt, hogy mikor mennyit fogyasztott a gyerek. Így a szülő akkor is nyomon követheti gyermeke táplálkozását, ha valaki más vigyáz rá. A Baby Gigl névre keresztelt cumisüveg tömeggyártása már megkezdődött Kínában.

Megfelelő a szög?
Megfelelő a szög?
(Forrás: Wikimedia Commons / Mary Popejoy / PD)

Az altatógép

A szülők jó részének a gyereknevelés legmegterhelőbb része az évekig tartó kialvatlanság. Sok gyerek nehezen tanulja meg átaludni az éjszakát. Egy jeruzsálemi háromgyermekes házaspár is ettől a problémától szenvedett. Mígnem megalkották saját mobiltelefonos alkalmazásukat a gyerekek elaltatására. Az alkalmazás tulajdonképpen egy bébiőrző és egy zenelejátszó feladatait látja el.

Ha a program érzékeli a gyerek sírását, nyugtató hangokat játszik le, vég nélkül – például az eső vagy a porszívó hangját. Emellett arról is kimutatást készít, hogy melyik éjszaka hogy aludt a gyerek. Azt nem tudtuk meg, mit tesz az alkalmazás, ha például a gyerek hányni kezd álmában. Az iOS és Android operációs rendszereken is működő, ingyenesen letölthető Soundsleeper alkalmazás már most igen nagy népszerűségnek örvend.

Ezt szeretnénk elérni!
Ezt szeretnénk elérni!
(Forrás: Wikimedia Commons / Officer / CC BY-SA 3.0)

A fogmosójáték

Két amerikai apuka azt elégelte meg, hogy gyermekeiket folyton fogorvoshoz kellett hurcolni, mert nem mostak elég tisztességesen fogat. Ez nem kis összeget emésztett fel a családi kasszából. Így inkább kitaláltak egy számítógépes játékot, ami a fogkefe mozdulataival irányítható.

A fogkefe Bluetooth segítségével viszi át az adatokat az okostelefonra – ahol a gyermek azt látja például, hogy szörnyeket üldöz el a kefével a fogai közül. Minden egyes fogmosásért pontok járnak, és a szülők egy felhőalkalmazás segítségével nyomon követhetik gyermekeik fogmosási teljesítményét.

Nekik még okostelefon nélkül is ment
Nekik még okostelefon nélkül is ment
(Forrás: Wikimedia Commons / Wellcome Images / CC BY 4.0 )

Bár a két feltaláló már 2006-ban előállt az ötlettel, csak 2013-ra jött el az idő az eszköz kifejlesztésére. A Grush nevű programot és eszközt nagy sikerrel mutatták be egy kiállításon 2015 januárjában.

Síráselemző

Még a gyakorlott szülők sem tudják mindig elsőre megfejteni csecsemőjük sírásának jelentését. A kezdő anyukák és apukák pedig sokszor kétségbeesetten figyelik egyre vörösebb fejjel ordító újszülöttjüket. Így volt ezzel Pedro Monagas is, akinek igen sokat bömbölt elsőszülött fia.

Az egyetemi oktató először csak saját gyermeke sírásáról készített hangfelvételeket, majd a hasonló cipőben járó kollégáktól is sírásfelvételeket kért.

Miért bőg?
Miért bőg?
(Forrás: Wikimedia Commons / Evan-Amos / PD)

A hangmintákat számítógéppel elemezte, és úgy találta, hogy más-más mintázatot mutat az éhség, a fáradtság, a stressz, a nyűgösség és az unalom által kiváltott sírás. Az nem derült ki, hogy pontosan hogy definiálták a stressz fogalmát – hiszen az valójában egy fölöttes kategória, az éhség is stresszt okoz.

Ezután klinikai vizsgálatok következtek. Ezek azt bizonyították, hogy a WhyCry névre keresztelt síráselemző 95%-ban adott helyes tippet arra nézvést, mi lehet a gyermek baja. A feltaláló az eszközt egy gyakorlott nagymamához hasonlítja, aki mindig jó tanáccsal tud szolgálni szülőként az első lépéseit megtevő gyerekének.

Kell ez nekünk?

A fent leírt eszközök valós igények kielégítésére születtek. Sokaknak valóban segítséget nyújthatnak, ha okosan használják őket. Ám mielőtt beszereznénk egyet, mérlegeljünk, hogy valóban szükségünk van-e egy újabb kütyüre vagy alkalmazásra. És képzeljük magunkat egy időre a gyerekünk helyébe.

Biztos, hogy egy gyerek jól érzi magát, ha betegen órákig egyedül cumizhat a szobában, miközben anyukája a telefonon ellenőrzi a hőmérsékletét? Nem lenne jobb neki, ha mondjuk édesanyja ölében ülne? Jobb az a gyereknek, hogy ha sírva fakad, a szülő nem megöleli és rá figyel, hanem egy furcsa kis eszközt tart a gyerektől meghatározott távolságban 20 másodpercen át? Mi van, ha a gyerek azért sír mert szomjas, nem tetszik neki a lepedő színe, megijedt egy hangtól, tele a pelenkája, melege van, fázik és így tovább? Ezt nem mutatja ki a síráselemző...

Köszöntsük az édesanyákat!
Köszöntsük az édesanyákat!
(Forrás: Wikimedia Commons / Vera Kratochvil / PD)

Cikkünk megjelenésének napján az édesanyákat, a nagymamákat és a dédmamákat ünnepeljük. Lehet, hogy az itt bemutatott eszközök ötletessége ellenére mégsem egy intelligens cumisüveggel vagy egy síráselemzővel szereznénk a legnagyobb örömet az anyaszerepbe mostanában belecsöppent házastársunknak vagy gyerekünknek. Elképzelhető, hogy néhány megnyugtató, elismerő szó, egy gyerekmentes félórás beszélgetés, a gondok meghallgatása, a mosogatás átvállalása vagy néhány ötlet és egy ölelés többet nyomna a latban.

Minden anyának, nagymamának, dédmamának és ükmamának boldog anyák napját kívánunk. Bízzanak ösztöneikben és higgyék el, nagyszerű munkát végeznek!

Forrás

Baby baby: The tech that rocks the cradle

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X