nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
1914: az első brit puskalövés

100 évvel ezelőtt Nagy-Britannia és Németország hadban állt egymással. Nagy-Britannia – a németek Belgium elleni támadását követően – 1914. augusztus 4-én üzen hadat Németországnak. A Brit Expedíciós Haderő augusztus második felében érkezik meg a francia frontra, ahol augusztus 22-én dördül el az első lövés brit lőfegyverből. Az első világháború történetében azonban nem itt és nem ekkor dördül el az első brit lövés.

Horváth Krisztián | 2014. október 22.
|  

1914 augusztusában már javában dübörög a Schlieffen-terv, a döntő jelentőségű marne-i csata még csak kibontakozóban van; belga, német, francia katonák ölik egymást a nyugati fronton... Nagy-Britannia 1914. augusztus 4-én már hadat üzent Németországnak, a Brit Expedíciós Haderő viszont még nem ért partot Franciaországban, amikor már – távol Európától – eldördül az első brit fegyver. S amikor a nyugati fronton még megállíthatatlannak tűnik a németek előnyomulása, az antant már a háború első hónapjában learatja első sikereit: a francia-brit csapatok néhány hét alatt lerohanják a mintegy 87 ezer km² területű nyugat-afrikai Togo nevű német gyarmatot.

Német Togo
Német Togo
(Forrás: neuenhofer.de)

Togo jelentősége

Az afrikai német gyarmatok legkisebb, de stratégiailag mégis igen jelentős darabja volt Togo (másképpen Togoland). A németek 1884-ben alakítják itt ki gyarmatukat Lomé székhellyel, ám a gyarmat talán legfontosabb településévé mégis egy bizonyos Kamina nevű hely válik. Itt ugyanis a németek hosszú évek alatt (és a helyi lakosság áldozatos munkájával) egy rádióállomást építenek fel. Az afrikai viszonyok között különösen modernnek számító felszereléssel megépült állomás segítségével a németek könnyedén összeköttetést tudtak teremteni Berlinnel, többi afrikai gyarmatukkal és az Atlanti- valamint az Indiai-óceánon tartózkodó hajóikkal. Ehhez képest 1914-ben, a háború kitörésekor Togo területén a németeknek nem voltak katonai erői: a gyarmat védelmét alig néhány száz, helyi származású rendőri erő látta el, akiket egy tucatnyi német tiszt vezetett.

A németek távíróközpontja a togói Kamina településén
A németek távíróközpontja a togói Kamina településén
(Forrás: Wikimedia Commons)

Nagy-Britannia hadüzenetét követően az egyedüli összeköttetést Németország és afrikai gyarmatai, valamint a térségben levő hadihajói közt a Togóban levő kaminai rádióállomás jelentette. Így nem meglepő, hogy a britek és a franciák azonnali megadásra szólították fel a stratégiai jelentőségű gyarmatot. Miután a válasz egyértelműen nemleges volt a német gyarmatot védő rendőri erők részéről, augusztus 6-án előbb a franciák, majd 7-én a britek is nekilátnak a hadműveleteknek.

Az első brit puskalövések

Az első brit katona, aki Európában tüzet nyitott a németekre, egy bizonyos Edward Thomas nevű közlegény volt; az első brit katona pedig, aki német katonát ölt (karddal!) a nyugati fronton, egy bizonyos Charles Beck Hornby volt. Mindketten a  4. Királyi Ír Dragonyos Őrezred (4th Royal Irish Dragoon Guards) nevű alakulatnál szolgáltak. Az eseményekre ugyanazon a napon, 1914. augusztus 22-én került sor a belgiumi Mons környékén.

A gyarmati főváros, Lomé voltaképpen harc nélkül esett el: a német gyarmati rendőrség alakulatai az ország belsejében levő kaminai rádióállomás felé vonultak vissza. A Togóval határos brit gyarmat, Aranypart (a mai Ghána) ezredének (Golden Coast Regiment) volt helybéli katonája az a bizonyos Alhaji Grunshi, akinek nevéhez köthető az első brit fegyver elsütése az első világháborúban. Az első brit-német összecsapásra – melyben vélhetőleg többségben voltak a ghánai és togói illetőségű helybéli fegyveresek – így Német Togo területén került sor 1914. augusztus 7-én, amikor a brit Golden Coast Regiment katonája, Alhaji Grunshi járőrözés közben tüzet nyitott a szemben álló német (togói) rendőrökre.

Alhaji Grunshi, az első brit katona, aki az I. világháborúban az ellenségre lőtt
Alhaji Grunshi, az első brit katona, aki az I. világháborúban az ellenségre lőtt
(Forrás: Wikimedia Commons)

A togói hadjárat az első lövéseket követően – a nyugati front összehasonlíthatatlanul nagyobb véráldozataihoz képest – viszonylag kis veszteségekkel folyt tovább a kaminai rádióadó felé. A német-togói alakulatok pedig néhány nappal azelőtt, hogy végül augusztus 26-án megadták magukat, felrobbantották és megsemmisítették a kaminai rádióállomást.

A felosztott Togo
A felosztott Togo
(Forrás: Wikimedia Commons / Nostrifikator)

S míg Európában a britek számára még csak ekkor kezdődött el igazán a háború, Togóban már véget is ért. A volt német gyarmatot 1916 decemberében két részre osztották: brit és francia adminisztratív zónára. 1922-ben a Népszövetség felhatalmazásával formálisan is két új mandátum jött így létre az egykori Német Togo területén: Brit és Francia Togo(land). Brit Togoland 1956-ban egyesült Aranyparttal, mely utóbbi egy évvel később vált függetlenné Ghána néven. Francia Togoland pedig 1960-ban lett független Togo néven.

Felhasznált források

The First Shot: 22 August 1914

Togo, el lugar donde empezó la Primera Guerra Mundial

World War One: The crucial battle for Togo

WW1: Was it really the first world war?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X